Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 51 PC, MF, CD etc.
 

PC, MF, CD etc.

af Erik Hansen, juni 1990
af Erik Hansen, juni 1990

Hedder det en PC eller en PC'er? En CD eller en CD'er?

Jeg tror ikke det kan nytte meget at give gode råd her; hvis folk har besluttet sig, er de nok ikke til at påvirke. Men der kan jo være nogle der endnu ikke har lagt sig fast på en bestemt form, så derfor alligevel denne redegørelse.

PC, CD og MF er forkortelser af hhv. personal computer, compact disc og medlem af Folketinget. Ingen af dem har endelsen -er (det hedder jo ikke en compact disc-er), og det bør forkortelserne altså heller ikke have. Entalsformerne er en PC, en LP, en CD, et MF - flertal PC'er, LP'er, CD'er, MF'er.

Anderledes med en SF'er. Det er jo en person som har med partiet SF at gøre, mens en MF'er jo ikke er en person der har med et folketingsmedlem at gøre, det er et folketingsmedlem. Derfor MF, men SF'er. Og tilsvarende hedder det, helt korrekt en HD'er, en KU'er og en IBM'er.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret