Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 50 Snak og start
 

Snak og start

af Erik Hansen, maj 1990
af Erik Hansen, maj 1990

"Når vi så snakker om vore købstæder..." (P1 5.5.90). Her kunne man også have brugt tale; det ville have glædet mange lyttere.

Tale er det gamle nordiske ord, snakke har vi fået fra tysk allerede i middelalderen. Det skal vi kun være glade for, idet vi på den måde fik en nyttig betydningsnuance: tale er det neutrale ord, snakke betyder 'tale overfladisk, uhøjtideligt, uformelt'. Men dette fungerer jo kun hvis man skelner mellem de to ord. For tiden er snakke på stærk fremmarch og truer med at skubbe tale helt ud, og så ville nuancen gå tabt. Snakke er absolut ikke noget dårligt ord, men prøv at begrænse brugen til betydningen 'sludre', 'passiare'.

Noget lignende gælder forholdet mellem begynde og starte. Ganske vist er der forbindelser hvor de to ord ikke går hinanden i bedene: starte en bil, begynde at blive træt. Men ellers trænger starte sig på i disse år: koncerten starter med en Es-dur akkord, vi starter en serie udsendelser om..., starten på borgmesterens begravelse er kl. 14. Her ville begynde være på sin plads som det neutrale ord. Starte kunne man så bruge om maskiner, sportsfolk og andet rapt og voldsomt. Starte er et udmærket ord, som vi nødig ville undvære, men det skal ikke have lov til at slå begynde ud.

Hop i øvrigt ikke på den med at begynde er et godt gammelt dansk ord, som nu trues af det engelske starte. Begynde emmer af tysk, og vi har måttet affinde os med at det har fordrevet det gode gamle danske ord byrje. Det er ikke set på dansk grund siden begyndelsen af 1500-tallet.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret