Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 50 Mindre og færre
 

Mindre og færre

af Erik Hansen, maj 1990
af Erik Hansen, maj 1990

En lytter har ringet og karakteriseret det som "idiotisk og for dårligt" at man to dage i træk i radioen har hørt om at der nu kommer mindre biler og cykler på gaderne. Det er måske lige hårdt nok sagt, men lytteren har naturligvis ret i at det er galt.

Det er et spørgsmål om mængde. Drejer det sig om noget tælleligt, bruger vi flere og færre: flere penge, flere elever, flere ulykker; færre biler, færre penge, færre vanskeligheder. Men drejer det sig om noget utælleligt, altså masser og den slags, skal vi have mere og mindre: mere havregrød, mere retfærdighed, mere cement; mindre vrøvl, mindre salt, mindre luft.

Siger man derfor "mindre biler på gaderne", altså om noget tælleligt, må man tro at mindre drejer sig om størrelsen, ikke om mængden, og betydningen bliver at Mercedes'erne nu udskiftes med Trabier.

Sprog som engelsk og tysk skelner ikke så fint som dansk, men bruger more og less, mehr og weniger om både det tællelige og det utællelige. Det kommer ikke os ved – lad os holde den sproglige standard!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret