Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 50 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, maj 1990
af Erik Hansen, maj 1990
BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning!

Den 29.4.90 oplystes det i programlæsningen på P1 at lytterne kunne vente en opførelse af Gustav Mahlers "Lieder eines fahrendes Gazellen". Hvis det overhovedet betyder noget må det være 'en fødende gazelles viser'. Det er muligt det er en kedelig og utaknemmelig opgave at sidde og læse programmer op, men man bør alligevel forsøge at holde sig vågen. "Lieder eines fahrenden Gesellen" skulle det have været: 'en farende svends viser'.

"Det var mere held end forstand at vinden blæste den rigtige vej i dag for fire år siden" (nemlig den dag da det gik galt i Tjernobyl, RA 26.4.90). En noget tankeløs brug af udtrykket. "Mere held end forstand" betyder naturligvis at en person ved et rent held undgår en ulykke eller opnår en fordel, selv om han ved tankevirksomhed kunne have sikret sig det samme. Men ligegyldigt hvor godt man tænker sig om, kan man ikke vende vinden.

"Brandbeskatning af befolkningen er ikke noget nyt" (P1 5.5.90). Ingen kan være i tvivl om hvad meningen var. Det er måske i virkeligheden klarere end hvis man bruger det rigtige udtryk, nemlig brandskatning.

"...chancen, eller om man vil: risikoen for lidt regn... Senere mulighed for byger" (TVA 6.5.90). Det må jeg sige! Der er efterhånden ikke mange der skelner mellem chance, risiko og mulighed. Smukt!

"En ud af hver fjerde er kriminel" (TVA 3.5.90). En bevidstløs sammenblanding af hver fjerde og én af fire.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret