Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 48 Fanden og hans pumpestok
 

Fanden og hans pumpestok

af Erik Hansen, marts 1990
af Erik Hansen, marts 1990

I en udsendelse på P1 (6.3.90) fik vi at vide at man ikke kender oprindelsen til udtrykket Fanden og hans pumpestok. Det er ganske rigtigt hvad ordbøgerne oplyser, men læser man i det lille blad Nyt fra Sprognævnet nr. 10 (1973) får man faktisk et godt bud på en forklaring: I det latinske dåbsritual forekommer følgende passus: "Abrenuntias Satanae...et omnibus pompis ejus" dvs. "Forsager du djævelen og alle hans gerninger?". Pompis er en bøjningsform af pompa, som betyder 'optog, følge' eller 'pragt og herlighed', tænk på pomp og pragt. Man kunne sagtens forestille sig at det latinske udtryk er blevet fordansket af pjattede og respektløse latinskoledrenge for mange hundrede år siden.

Denne forklaring på Fanden og hans pumpestok er ikke stensikker. Men det er den bedste man har, og under alle omstændigheder er den så god at den fortjener at blive husket!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret