Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 48 At eller å?
 

At eller å?

af Erik Hansen, marts 1990
af Erik Hansen, marts 1990

Noget af det som lyttere tiest kritiserer hos DR's medarbejdere, er udtalen af at som å – altså samme udtale som af og: Vi prøver å blive færdige – nu er det tid til å tage en pause. Som så meget andet udlægges å-udtalen i reglen som udslag af tidens almindelige sløseri og forfald.

Det skal man ikke tro på!

Udtalen af det skrevne at som å foran navnemåde er aldeles ikke noget nyt. Vi har sikker viden om at det har været almindeligt helt tilbage til midten af 1200-tallet, se fx dette citat fra Henrik Harpestrengs lægebog: "Giuær man purløk mæth uuin oc drikkæ thæn thær skad ær af hugorm..." (giver man purløg med vin å drikke (til) den der skadet er af hugorm). Ikke sandt: oc drikkæ i stedet for at drikkæ, og der er rigeligt med eksempler fra tiden og fra de efterfølgende århundreder op til vor egen tid. Udtalen å har simpelthen været den rigtige og naturlige næsten så længe det danske sprog har eksisteret, og det havde været fornuftigt, lige som nordmændene at tage konsekvensen og skrive det å. Først engang i dette århundrede har læseudtalen a(t) bredt sig, og dermed er den vrangforestilling opstået at der skulle være noget galt med udtalen å. Sært nok er der endnu ingen der har fundet på at vi burde udtale t'et i det, f'et i af eller d'et i hende, men det kommer jo nok!

De fleste af os siger a(t) indimellem, fx i forbindelser som så at sige eller når vi taler meget langsomt og tydeligt, og det er absolut ikke forkert; men lad os med god samvittighed stå fast på å som det normale og naturlige – og som vor historiske ret.

Lyt dog til kongelige skuespillere, til optagelser med Poul Reumert, til dronningen, ja til Ole Emil Riisager - de siger alle sammen å! Hvad kan vi forlange mere af autoritet?

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret