Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 48 Anden eller tredje person?
 

Anden eller tredje person?

af Erik Hansen, marts 1990
af Erik Hansen, marts 1990

Efter at udsendelseslederen havde oplyst emnet og sin samtalepartners navn, sagde han: "Jeg sidder i Holstebro, og du sidder i studiet i København" (P1 9.3.90). Det er absolut nødvendigt at meddele lytterne at samtalepartnerne ikke kan se hinanden, for det giver altid nogle små forstyrrelser undervejs. Men problemet er dette du, som her er kommet i klemme mellem to sproglige samværsregler.

Vi følger normalt en regel der siger at de tilstedeværende alle deltager i samtalen. Man kan tale med de tilstedeværende, men det er uhøfligt at tale om dem. Det er det der gør at studieværten siger du fra Holstebro til København; han synes ikke han kan sige: "...og hun sidder i studiet i København". Men på den måde kommer man i konflikt med en anden samtaleregel, nemlig den der siger at man ikke skal fortælle folk noget de ved i forvejen, fx hvor de selv befinder sig, hvad de hedder, og hvad deres erhverv er.

I situationen samtale eller interview skal man altså vælge mellem 2. person (du, De) og 3. person (han, hun), og uanset hvad man gør, overtræder man en af reglerne.

Den skæve du-anvendelse er meget almindelig både i radio og tv: "Anders Hansen, du er født i Ringkøbing, men voksede op hos dine bedsteforældre i Haderslev. Som 14-årig kom du i lære hos karetmageren i Vamdrup, men så snart du var udlært, rejste du til Sydamerika". Det lyder meget kunstigt. Selvfølgelig kan man i du-form sige noget til en, som han udmærket ved i forvejen: "Anders Hansen, du udtalte til Politiken i går at du er imod selskabsskatten." Det er bare lige for at tjekke at parterne er enige om udgangspunktet.

Men de lange redegørelser bør man holde i tredje person, altså med han eller hun: "Anders Hansen er født i Ringkøbing, men voksede op hos sine bedsteforældre...". Gæsten i studiet ved udmærket godt at det ikke er en helt almindelig samtale der er i gang, han føler sig ikke det ringeste stødt over at være sat uden for samtalen et øjeblik, og vi undgår på den måde grov vold med du eller De.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret