Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 47 Udtale
 

Udtale

af Erik Hansen, februar 1990
af Erik Hansen, februar 1990

Den stødende og vulgære udtale peddersen kan stadig høres (TVA 28.1.90). Hvis man ikke kan klare at skelne mellem Petersen og Pedersen, så sig dog Petersen hver gang. Og minsandten om vi ikke skulle have diamentral en gang til (musikprogram i P1 26.1.90). Samme udsendelse havde udtalen drammatisk; nej, det skal naturligvis ikke staves med to mm'er, men det blev udtalt som om der var. Og storm- og vandskader (RA 26.1.90) blev udtalt som om der ikke var bindestreg efter storm!

Værdsætte er sammensat af værd og sætte, så det skal udtales værsætte, ikke værtsætte (TVA 10.1.90). Lige så bevidstløs er udtalen af våbenstilstand som våbens-tilstand (TVA 23.1.90); er det så svært at gennemskue at det er våbnene der er bragt til stilstand? De sidste indædte Securitatefolk (RA 8.1.90): indædte skal rime på forædte, ikke på udklædte. En indbygger i Irak hedder en iraker, ikke en irakier (TVA 21.1.90) – uanset hvad man siger på engelsk.

Tiderne er jo sværre (tv-tekst 26.1.90); ja, yngre danskere har i deres udtale ingen forskel mellem herre og hære, svirre og svire osv., og derfor kan de ikke høre sig til om der er ét eller to r'er i sådanne ords stavemåde; men i retskrivningen er alt heldigvis ved det gamle – altså svære. I yngre folks udtale er der også sammenfald mellem luer, lurer og luger; hvad skulle der have stået hvor der i teksten til Matador (12.1.90) stod "Der luer endnu en skandale"?

Jeg ved faktisk ikke hvordan den nye bankfusion Uni-Bank har tænkt sig at dens navn skal udtales. Forhåbentlig bliver det på dansk: unibank. Den engelske udtale junibank (TVA 8.2.90) er i al fald det rene pjat.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse