Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 47 Søforklaring
 

Søforklaring

af Erik Hansen, februar 1990
af Erik Hansen, februar 1990

Danske skibes slingren rundt i vore og naboers farvande, har medført at der på det sidste er afgivet adskillige søforklaringer. Der er mange der studser når gravalvorlige jurister og journalister bruger dette ord, som for de fleste betyder 'lang og uklar redegørelse' eller 'bortforklaring'. Var det ikke nærliggende at bruge søforhør om det juridiske og indskrænke søforklaring til dagligdagens omsvøb og udenomssnak?

Så enkelt er det bare ikke, for søforklaring og søforhør er juridisk set ikke det samme. Søforklaringen er en forholdsvis uformel afhøring der finder sted umiddelbart efter at skibet er kommet i havn. Det der kommer frem her, bruges så i det søforhør, som søretten senere afholder. Juristerne synes ikke at være helt tilfredse med søforklaringen som institution, men endnu eksisterer den altså.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret