Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 47 Advarsler
 

Advarsler

af Erik Hansen, februar 1990
af Erik Hansen, februar 1990

“Folkefronten advarede mod guerillakrig hvis besættelsen fortsætter" (TVA 24.1.90). Det burde have været "... advarede om at der ville blive guerillakrig ..."

Advare mod noget vil sige at fraråde en noget ved at henvise til en risiko eller fare: Hun advarede os mod at gå ud på isen, jeg advarer dig mod gentagelser, de er blevet advaret mod kontakt med udlændinge. Men advare om betyder at give meddelelse om at noget ubehageligt eller farligt (muligvis) vil indtræffe: han advarede dem om at der var et uvejr undervejs, vi blev advaret om smittefaren, jeg må advare Dem om at alt hvad De siger, kan blive brugt imod Dem.

Man hører af og til at advare om skyldes påvirkning fra engelsk warn, men advare om er skam gammelt i dansk, så brug det bare. Men rigtigt!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret