Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 46 Snak
 

Snak

af Jørn Lund, januar 1990
af Jørn Lund, januar 1990

Mange lyttere og seere har hævdet, at DR-medarbejdere bruger ordet snakke i sammenhænge, hvor tale egner sig bedst. Det er vel klart, at der er nuanceforskelle mellem ordene. Snakke er en uformel glose, der ofte bruges om en mere uforpligtende sproglig udveksling. Er der alvorlige emner på dagsordenen, vil man nok almindeligvis tale sammen, ikke snakke sammen.

Men der er sket et stilistisk skred, her som så mange andre steder i sprogbrugen. For en del yngre mennesker er 'snakke' ikke så uhøjtideligt og henkastet, som ordet er for ældre og midaldrende.

Jeg vil råde medarbejderne til at skære ned på forbruget af snakke og bruge ordet med omtanke. Tale er acceptabelt for alle aldersklasser; ordet ser nemlig ikke ud til at være blevet mere højtideligt i takt med, at 'snakke' har bevæget sig ind på dets område. Der er stadig stor afstand til alvorligere gloser som 'diskutere' og 'drøfte'.

Navneordet snak kan undertiden høres i betydningen 'drøftelse', 'diskussion', 'forhandling', 'samtale' osv. Det er ikke heldigt i nyhedsformidlingen, men ordet blev brugt i en udsendelse fra TVA 28/12, der bl.a. beskæftigede sig med "snakken mellem VKR og S om Planen".

En stilforskel er der også på kone og hustru. I noget så uhøjtideligt som en hundequiz hørte vi, at et hold bestod af NN og hans hustru. Er det ikke lovlig stift?

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret