Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 46 Ja og men
 

Ja og men

af Jørn Lund, januar 1990
af Jørn Lund, januar 1990

Mange af de udsendelser og indslag, der ikke er manuskriptstyrede, indledes med det gode ord ja. "Ja, så byder vi velkommen til-", "Ja, nu er vi igen klar til en ny runde-", "Ja, lad os kigge lidt på vejrkortet-". Det er et ret uskyldigt indledningssignal, et radiofoniens hallo, der orienterer om, at lytteren må være klar med sin opmærksomhed.

En medarbejder har gjort opmærksom på, at mange interviewere har det med at indlede nye spørgsmål med ordet men, ofte på trods af al sund fornuft, altså uden at der etableres nogen modsætning. Det kan være en ubevidst vane, men virkningen bliver let den, at intervieweren virker tvær og antyder, at samtalepartneren modsiger sig selv eller trodser almindelig sund fornuft.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret