Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 45 Løfter, trusler og håb
 

Løfter, trusler og håb

af Jørn Lund, december 1989
af Jørn Lund, december 1989

I RA 30/11 afsluttede man en udsendelse med flg.: "Vejrudsigten lover rimtåge". Brugen af love er ikke helt heldig. Normalt knyttes løfter til noget, man imødeser med glæde.

Det er også tvivlsomt, om det i sammenhængen var rigtigt at sige, at "Gandhi lovede at blive siddende" (TVA 29/11), medmindre han da var blandt tilhængere, da ordene faldt.

TVA 6/12 afsluttedes med ordene "Og TV-Avisen er overstået for denne gang." Det er en alt for selvkritisk formulering; som om det hele skulle overstås. For mange er dette udsagnsord knyttet til noget ubehageligt: Spritbilisten, der selv kørte hjem fra julefrokosten, glæder sig til, at hæftestraffen snart er overstået. Men seeren, der betragter TVA som et værdifuldt indslag i hverdagen, vil let studse over studieværtens konstatering af, at den er overstået.

Man hører undertiden, at statsministeren truer med valg, at der i luften er "trusler om folketingsvalg" (RA 31/10). Det er muligt, at afsenderen opfatter det som en trussel, og at mange i befolkningen på forhånd er trætte ved udsigten til et nyt folketingsvalg; men det må være klart i sammenhængen, at der er tale om afsenderens hensigt med erklæringen, ikke om en kollektiv frygt. Som regel skaber udtrykket ikke de store problemer, men nu og da kan den slags ord tolkes som bærere af en anonym, generel indstilling.

Da man på LOs kongres for nylig diskuterede en opdeling i karteller, så det på et tidspunkt ud, som om der ikke kunne skabes flertal for den foreslåede struktur. Men så vendte udviklingen, og RA oplyste, at der stadig var håb om at opnå et forlig. – Der var vist en del, der aldeles ikke nærede noget håb om forlig.

Fælles for udsagnsordene er det, at de kan opfattes som værdiladede, og at de derfor skal bruges med omtanke.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret