Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 45 Kort
 

Kort

af Jørn Lund, december 1989
af Jørn Lund, december 1989
BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning!

"København er en af de eneste byer i Europa - -" (Kbh.s Radio 28/11); senere i samme udsendelse: "du er blandt en af dem, der - -". Og så mangler vi næsten kun klassikeren "du hører til en af dem, jeg bedst kan lide".

Ingen af disse konstruktioner skaber forståelsesproblemer, men de irriterer mange og kan siges at være en hån mod den bogstavelige logik. Sig hellere "København er en af de få byer -", "du er blandt dem - -" og "du hører til dem - -".

En medarbejder talte om "de gamle mænds oligarki" (TVA 16/11); ordet er godt nok, men en del seere vil nok gerne have det forklaret. En anden medarbejder spurgte: "Hvorfor tror du, han er så manifest i det spørgsmål?" (TVA 19/11). Do.

"Et udpinet samfund" (TVA 13/11). Nej, udpint.

"Den fædrene jord", skulle der have stået i tekstningen til en Hammerich-udsendelse 19/11. Men der stod "fædrende".

"- - Julestuen, som går i luften om 15 sekunder - -" (P3-speaker, 9/12). Her havde ordet går fået et tryk, det ikke skulle have, jf. pianisten, der "sidder ved klaveret". Hvis der ikke er tryk på sidder, betjener han sit instrument; hvis der er tryk på sidder, har han muligvis blot sat sig hen til det.

"- - hvordan vi hjælper og støtter hinanden" (TVA 26/11). Efterhånden bider ordet støtte altid ordet hjælpe i halen, uden at der nødvendigvis er tale om to forskellige betydningsnuancer.

En gæst i TVA 6/12 sagde de gribende ord "der er masser af developpere - -", og det kan intervieweren selvfølgelig ikke gøre for. Men kunne man ikke i farten have forklaret betydningen?

En medarbejder foreslår, at DR finder en mindre kulørt betegnelse for det symbol, der følger med uddelingen af Danmarks Radios sprogpris; jeg synes heller ikke, at "Den gyldne Mikrofon" er en god betegnelse.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret