Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 45 Ejefald
 

Ejefald

af Jørn Lund, december 1989
af Jørn Lund, december 1989

Som hovedregel ender navneord på -s i ejefald: julelampens skær, Jansons fristelse osv. Ord, der ender på -s, -z eller -x, danner ejefald med ' (apostrof) eller 's: et stearinlys' farve eller et stearinlys's farve, Karl Marx' ukendte brødre eller Karl Marx's ukendte brødre osv.

BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning! Den seneste Retskrivningsordbog er fra 2012.

Men man må ikke som en tekster i TVA 26/11 sætte USA's præsident i genitiv blot med en apostrof: Bush'. Man skal skrive Bushs (tale). Og så skal DR naturligvis holde sig fra at følge de tendenser i tiden, der vil forsyne almindelige sagesløse danske ord (navnlig navne) med apostrof-s: "lb's delikatesseforretning", "svigermor's frikadeller" osv.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret