Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 43 Strofe eller vers?
 

Strofe eller vers?

af Jørn Lund, oktober 1989
af Jørn Lund, oktober 1989

En medarbejder beder om en udtalelse vedr. anvendelsen af vers og strofe i udtryk som "Som indgangssalme synges vers/strofe 1 til 3 af ...".

I skal efter min mening sige vers. Det er dagligsprogets almindelige betegnelse – og vist også kirkens. Der findes ganske rigtigt fagfolk, der internt bruger strofe og anvender vers i betydningen 'verslinje', men der opstår heller ikke for dem noget tolkningsproblem, når de møder normalsprogets vers.

Jeg har diskuteret emnet med kolleger, der forsker i metrik (verslære); de tilslutter sig den opfattelse, at programmer, der ikke henvender sig til fagfolk, udmærket kan bruge vers i betydningen strofe, men de ser gerne, at man bruger fagsprogets betegnelser i udpræget litterære programmer.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse