Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 43 Kort
 

Kort

af Jørn Lund, oktober 1989
af Jørn Lund, oktober 1989

"Lyntogene, som jo kører på sidste kapitel ...", hed det i Radioavisen for nylig. Kommentar overflødig.

"... indre uenighed i regeringen" (RA 21/9). Vi kan godt undvære det første ord, men udtrykket er dog bedre end 'intern indre uenighed'.

"Ninn-Hansen er det folketingsmedlem, der har ældst anciennitet" (TVA 3/10). Nej, han har størst anciennitet.

"DSB blev idømt til at betale en bøde" (RA 11 /10). Enten blev DSB 'idømt en bøde', eller også blev DSB 'dømt til at betale en bøde'.

Der er to accepterede forkortelser af 'for eksempel': fx og f.eks.; men TVA lavede et forkert kompromis: fx. (29/9).

"At grunden til dels er arbejdsgivernes egen skyld" (RA 9/10). Sjusk. "Grunden kan være arbejdsgivernes egen", eller "det kan være arbejdsgivernes egen skyld".

"De fleste af de, der demonstrerer" (TVA 8/10). Det hedder ikke de, men dem, når stedordet er styrelse for en præposition. Også her kan der henvises til begrebet hyperkorrektion (overkorrekthed). Af angst for at dumme sig ved at bruge akkusativ, hvor der skal anvendes nominativ, er mange tilbøjelige til i visse konstruktioner at bruge nominativ, hvor der skal være akkusativ.

Ordet narkobaron er sådan set rammende, men nu er det ved at falde for Radioavisens klichetærskel, ligesom tidligere flugt- og udbryderkonger. Skal vi ikke ved samme lejlighed gøre det af med den evindelige politiske storvask?

Og så troede jeg efterhånden, at vi tilstrækkelig mange gange havde gjort opmærksom på, at terrorister har det med at være skyld i en række dramatiske aktiviteter, men som regel ikke står til ansvar for dem. Derfor må I holde op med at sige, at de påtager sig ansvaret (TVA 26/9).

Ordet hold er i sportslige sammenhænge blevet trængt af mandskab. I betydningen 'menige soldater' og 'søfolk' har ordet mandskab en forholdsvis lang tradition i dansk; i den moderne anvendelse om sportshold kan det være tyskpåvirket. Den hidsige anvendelse af ordet i fodboldkampe (TV-Sporten 11/10) er påfaldende, specielt for kvindelige iagttagere. Ordet er omgivet af en vis hørm fra omklædningsrum – for rigtige mænd, skulle jeg hilse og sige, for nu at slutte af med en moderne kliché.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret