Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 107 Tørt vejr med nogen sol
 

Tørt vejr med nogen sol

af Erik Hansen, august 1995
af Erik Hansen, august 1995

Vejrudsigterne har gennemgående en ret forvirrende brug af nogen. Vi får løfte om nogen regn, vi bliver forberedt på nogen sol, og der forudsiges nogen blæst, især ved østvendte kyster.

Nogen i sådanne forbindelser kan være trykstærkt, og så betyder det 'en del, men ikke alverden': der kommer nógen sol, vi kan vente nógen regn midt på dagen, og der kan komme nógen haglbyger. Det giver jo god mening.

Men det er efterhånden almindeligt at nogen udtales tryksvagt i disse forbindelser, både af Meteorologisk Instituts egne folk og af DR'oplæsere. Og så kommer man i tvivl: betyder nogen sol det samme som nógen sol, eller betyder det ingenting? Med andre ord: mener I noget med forskellen mellem vi får nógen sol og vi får nogen sol? Er der ingen forskel, bør nógen være trykstærkt hver gang. Men er der en forskel, bør man lade være med at bruge det tryksvage nogen. Så kunne vi alle høre forskel mellem der kommer sol og der kommer nógen sol.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse