Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 105 Totalt
 

Totalt

af Erik Hansen, maj 1995
af Erik Hansen, maj 1995

En DR-medarbejder har gjort den iagttagelse at totalt er begyndt at brede sig i betydningen 'meget': "Det var totalt morsomt" og "De skal være totalt velkomne", som der stod i DRåben 24.3.96. Det kunne godt se ud som om totalt er ved at afløse enormt, dog i konkurrence med vildt: "Det koster vildt meget at ringe herfra".

Slang og andet modesprog har alle dage været særdeles produktivt når det gælder om at finde nye synonymer til meget. Slår man op under særdeles i Politikens synonymordbog, ser man at det er en af ordbogens længste artikler. Det er vel trangen til at understrege på en ny måde der skaber behovet, men det kan også spille en rolle at dansk har det raffinement at meget har to betydninger: "Hun har det meget godt" betyder enten at hun har det strålende, eller at hun har det nogenlunde. Man tager ikke fejl når man hører sætningen, for der er forskel i udtalen, men i skrift er der ingen forskel.

Der vil formentlig blive ved med at opstå nye synonymer på betydningsfeltet meget. Til at begynde med virker de stødende og forstyrrende, selv om der ikke er noget grammatisk forkert ved brugen. Så man bør undgå dem i neutral saglig fremstilling.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret