Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 105 Syddanmark
 

Syddanmark

af Erik Hansen, maj 1995
af Erik Hansen, maj 1995

I TV-A 2.5.95 var studieværten meget omhyggelig med at rette sig selv fra til i Grønland. Ideen er at man viser Grønland mest respekt som selvstændigt område ved at bruge forholdsordet i, som man jo normalt bruger om lande og nationer, også når det er øer: i Storbritannien, i New Zealand, i Irland. bruger vi om landsdele: på Bornholm, på Gotland, på Mallorca osv. Derfor i Grønland. Vi kan ganske vist ikke yde Færøerne samme sproglige respekt: i Færøerne går ikke, men det er OK med i Grønland.

Men så er det absurd at samme studievært i samme udsendelse omtaler Danmark som Syddanmark. Det må jo indebære at Grønland er Norddanmark, og hermed ryger al respekt for Grønland igen.

Grønlænderne hader med rette betegnelserne Norddanmark og Syddanmark. Grønland er ikke en del af Danmark og ønsker ikke at blive det.

Man kan udtrykke sig sådan at det danske rige består af Danmark, Grønland og Færøerne.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret