Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 105 Sproglige samværsregler
 

Sproglige samværsregler

af Erik Hansen, maj 1995
af Erik Hansen, maj 1995

Til de talrige regler for sprogligt samvær som vi følger uden at lægge mærke til dem, er den at alle tilstedeværende tæller som deltagere i samtalen. Det indebærer bl.a. at man siger du (eller De) til hinanden, og det er en grov overtrædelse af reglen at omtale tilstedeværende som hun, han eller de.

Situationen med en gæst i studiet og mikrofoner og kameraer i gang, er noget ganske nyt i menneskehedens historie: To eller flere mennesker der taler sammen med lyttere eller seere som passivt publikum. Og her er det ikke muligt at overholde reglerne.

Studieværten kan vælge at sige du (eller De) til gæsten, og det går naturligvis an når det drejer sig om få og korte replikker. Men når lyttere og seere skal have orientering om gæsten, så får vi det unaturlige at studieværten sidder og fortæller gæsten en masse som han ved i forvejen: "Karl Jensen, du er jo uddannet jurist, og inden du kom til miljøministeriet, var du ansat i et revisionsfirma som tilhører din far".

Så kan man vælge at sige han eller hun, men så overtræder man reglen om at man ikke må bruge disse ord om tilstedeværende. Man vender så at sige ryggen til sin gæst og taler direkte til lyttere og seere.

Principielt er problemet uløseligt, men mange DR-folk klarer med en vis diskret ynde at sørge for at vi ikke føler det meget generende.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret