Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 105 Dansk og fremmed
 

Dansk og fremmed

af Erik Hansen, maj 1995
af Erik Hansen, maj 1995

"Jugoslaviske koncentrationslejre" [tekst: kz-lejre] (TV-A 26.4.95). I Ordbog over det Danske Sprog bind X fra 1928 defineres koncentrationslejr som 'lejr, bestemt til optagelse af civile fanger'. Den definition holder ikke mere, og man må være klar over at det er et meget stærkt ord, oven i købet forkortet på tysk: kz-lejr. Men det har såmænd nok været fuldt berettiget her.

"Israel vil konfiskere arabisk land i Jerusalem" (RA 3.5.95). Det er nok det engelske land der ligger bag. Men land på dansk er meget store områder, og da dette drejer sig om en by, havde jord nok været bedre. Jord er mindre end et stykke land og større end en grund.

I Vaugan Williams' "A Song of Thanksgiving" optræder der ifølge P2 6.5.95 (jf. P2 Musik for maj, side 54) en speaker. Det er vist kun dansk og fransk der bruger det engelske ord speaker om den der gennem en mikrofon kundgør hvad der sker og skal ske. Så fortælleren i en passion eller et oratorium plejer man at kalde – fortælleren.

"Over 5000 blev såret..." (ved giftgasattaktionen i Tokyo, P1 20.4.95). Det er ikke så let at finde det rette ord her. Man kunne tænke sig at der i et engelsk nyhedstelegram har stået at over 5000 were injured, og hvad hedder det på dansk? Såret er ikke godt, for hertil hører absolut læsioner og blod. Kommet til skade er ikke helt ved siden af, men det lyder nok lidt bagatelagtigt i denne forbindelse. Jeg tror jeg ville have valgt blev forgiftet eller blev syge..

Som nævnt i forrige Sprogbrev er giftgasangreb ingen heldig betegnelse, da det egentlig ikke var et angreb, og jeg foreslog attentat. Siden har jeg hørt giftgasanslag og giftgasaktion. Aktion er måske den bedste løsning, idet der stadig findes nogle få som synes at attentat bør betyde 'forsøg på mord'.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret