Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 104 Nyt ord
 

Nyt ord

af Erik Hansen, april 1995
af Erik Hansen, april 1995

"Charlotte Busch, forælder", stod der på skærmen (TV-A 2.4.95) i forbindelse med et interview.

Et par dage senere havde jeg en meget kritisk seer i telefonen. Han bad om min tilslutning til bekæmpelse af "det latterlige og barnagtige ord forælder". Jeg trak lidt på det og gjorde ham opmærksom på at entalsformen forælder faktisk var med i Retskrivningsordbogen og således lyst i kuld og køn. Dette bekræftede ham blot yderligere i at verden var af lave, og vi kom ikke rigtig videre...

Vi har i sproget nogle navneord som kun findes i flertal, fx kronregalier, gule ærter, røde hunde, finker og genitalier. Det er i orden, for der er egentlig ikke noget at bruge en entalsform til i den slags tilfælde. Men så er der briller, bukser og forældre. Her er der tale om ting der kan tælles, og så er det meget ubekvemt at skulle undvære entalsformen. Så optikerne har for længst accepteret formen en brille, og manufakturhandlere og skræddere taler om en buks.

På samme måde har lærere, skolelæger, socialrådgivere og andre hårdt brug for en entalsform af forældre. Tidligere var det jo normalt at forældre optrådte i bundter på to; det er ikke mere usædvanligt at der kun er én, eller at det kun er nødvendigt at en af dem indblandes, så naturligvis er der brug for at kunne tale og skrive om en forælder. Selvfølgelig skal der stadig to til at blive forældre, men det gør det ikke automatisk til et topersonersord. Der skal også mindst to til at være søster, bror, tvilling, fætter, modstander og medspiller, men det betyder jo ikke at entalsformerne er ulogiske eller unyttige. Og så skal vi lige have med at engelsk har a parent som et almindeligt og hæderligt entalsord.

Hvis jeg skal være helt ærlig, indrømmer jeg at jeg ikke rigtig har vænnet mig til formen en forælder. Men det er noget helt irrationelt. Det er det danske folk der skaber sproget, og når der er et klart behov for et nyt ord, så opstår det på den ene eller den anden måde. Sprogforskere og -pædagoger har i lang tid haft brug for et ord der gengiver det engelske learner, dvs. en person der er i færd med at tilegne sig et sprog. Lærer kunne naturligvis ikke bruges, og elev duede heller ikke, for en learner er ikke nødvendigvis en der modtager undervisning. Til sidst tog man sig sammen og lavede ordet en lørner. Det er ikke kønt – men uundværligt!

Så er der udtalen af forælder. Det skal helst være foræller, med stumt d og stød, så ordet rimer på hoteller.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret