Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 104 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, april 1995
af Erik Hansen, april 1995

"Nedgangen fortsætter sin tur sydpå" (om økonomiske forhold i forbindelse med Baring-banken; P1 1.3.95). Den havde jeg ikke hørt før, og jeg er ikke klar over om det er en individuel smarthed eller om det er et spirende slangudtryk. Sydpå skal altså betyde 'nedad', 'ad h til', i overensstemmelse med vores brug af op og ned på landkortet og i geografien. Men jeg er bange for at udtrykket også fremkalder et billede af sortsmudskede plattenslagere dernede ved Middelhavet. Pas lidt på med den politiske korrekthed!

Man troede ikke sine egne ører: Studieværten og en gæst der hævdede at have sat sig ind i den katolske Mariadyrkelse, talte om "det jomfrunalske hos Maria" og oplyste at "det er ikke hendes jomfrunalskhed der er interessant" (P1 2.4.95). Jomfrunalsk betyder 'sippet', 'snerpet' og ordet bruges især om mænd. I forbindelse med jomfru Maria skal det naturligvis være jomfruelig og jomfruelighed.

"Samtidig røvede de fire banker" (TV-A 5.4.95). Det er en ny måde at bruge røve på, og det er naturligvis en amerikansk påvirkning. Tekstningen til dette sted havde plyndrede i stedet for røve, og det passer i al fald bedre med dansk grammatik. Problemet er at ordet plyndre hos mange fremkalder forestillingen om tredveårskrigens hærgende horder, og ikke noget så civiliseret som et moderne bankrøveri. Så måske havde det bedste været "Samtidig begik de fire bankrøverier".

I en beretning om det gamle København optrådte en mand med den fornemme titel kancelliråd (P1 27.3.95). Vi er kommet noget på afstand af kancelli-, geheime- og justitsråderne, så der var måske ikke mange der studsede over formen kancellirådet. Men disse fine herrer skal behandles som fælleskøn. Det hedder altså kancelliråden osv.

20.3.95 genudsendte DR-tv en udsendelse om bombningen af Shellhuset i marts 1945. Det blev hverken før eller efter udsendelsen oplyst hvornår filmen var produceret. Det var nok en ren kikser, men det er generende for seernes mulighed for at bedømme fremstillingen: På hvor stor afstand af begivenhederne og af nutiden fortælles dette? Når jeg slår op under sommertid i Gyldendals tibindsleksikon, læser jeg at det var noget man begyndte med under første verdenskrig, og at man ikke har haft sommertid i Danmark siden 1948. Så er det væsentligt at man kan læse på titelbladet at bindet udkom i 1977!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret