Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 104 Farlige ord
 

Farlige ord

af Erik Hansen, april 1995
af Erik Hansen, april 1995

"Godt halvdelen af medlemmerne stemte for overenskomstforslaget" (RA 21.3.95). Hvad dette betyder, må man prøve at gætte sig til. Halvdelen af det danske folk mener det betyder 'lidt over', den anden halvdel regner med at meningen er 'lidt under'. Derfor bør man sige lidt over eller lidt under, og aldrig godt (og vel). Om vi ikke har haft den før? Jo, utallige gange, men lige meget hjælper det.

Samme problem har vi i "Et italiensk helikopterfirma har angiveligt bestukket regeringen" (TV-A 5.4.95). En folkeafstemning ville vise at 50 % mener at angivelig betyder 'efter sigende' og 50 % ville holde på 'beviseligt'. Det er næsten som at have et ord der både betyder 'ja' og 'nej'.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse