Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 103 Takt og tone
 

Takt og tone

af Erik Hansen, marts 1995
af Erik Hansen, marts 1995

Det danske folks ulykkelige forsøg på at afskaffe tiltaleordet De har gjort livet vanskeligere for os. Man går ind på apoteket og siger intetanende du til ekspedienten, men får igen med et irettesættende De. Så går man ind til isenkræmmeren ved siden af og lægger ud med De for en sikkerheds skyld, men får et du tilbage: "Hvad bilder han sig ind?"

I TV-A 28.2.95 interviewede studieværten Haldor Topsøe og indledte med at tiltale ham dr. Topsøe. Men så gik hun videre med at sige du til gæsten. Det er naturstridigt og mod rimelige regler for takt og tone. Bruger man titler, må man holde sig fra du: redaktør Larsen, direktør Aase Bruun, rektor P.N. Nørgaard, kaptajn Lund osv.

Og hvis man ikke ønsker at være De's med Haldor Topsøe, kan man jo bare fortælle seerne at nu har vi dr. Topsøe i studiet – og derefter gå i gang med samtalen i du-form. Man kan omtale med titel og derefter sige du. Men har man tiltalt med titel, hænger man på De.

I en reportage fra det Sociale Topmøde talte en statschef til forsamlingen på engelsk og blev oversat : "...og det er grunden til at I er samlet her" (TV-A tekst 11.3.95). I så formel en sammenhæng havde det nok været rigtigere at lade manden sige De til forsamlingen. Ganske vist har man jo ikke forskellen du/De i engelsk, men der er masser af andre sproglige signaler som viser noget om formalitetsniveauet. I dette tilfælde var signalet klart: De.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret