Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 102 Udtale
 

Udtale

af Erik Hansen, februar 1995
af Erik Hansen, februar 1995

Navnet på den svenske forfatter Stagnelius skal ikke udtales [sdaknelius] (P1 16.1.95), men [stangnelius]. Det er en helt generel svensk udtaleregel at det der skrives -gn-, udtales -ngn-, ligesom i dansk svingning: Tegnér [tængnér], Agneta [angnéta], Fänrik Ståls sägner [sængner].

"Tom Kristensens digte var præget af en burlesk humor," hed det i P1 26.1.95. Burlesk skal absolut ikke rime på besk, men på flæsk – ligesom grotesk, pittoresk, chevaleresk og arabesk.

"Mød ham i Profinen i aften" (TV-programoversigt 21.1.95). Det er desværre meget almindeligt at lade et l opsluge af et n i nærheden, så vi får udtaler som Ponen (Polen), pinnen (pillen), funene (fuglene), natterganen (nattergalen), "almindenig" (almindelig). Derfor får jeg næppe noget ud af at anbefale udtalen profilen, med et tydeligt l. Men når man reklamerer for udsendelsen og taler med store bogstaver og fremhæver som på en plakat, burde man kunne overvinde sig til den øjensynlig unaturlige udtale PROFILEN.

Den polske politiker Walesa er kommet noget i rampelyset på det sidste. Den polske udtale og stavning af hans navn har vi for længst og med rette opgivet, så lad være med at forsøge med fx [vavænsa] (TV-A 4.2.95). Det er vedtaget at den udtale vi bruger, er [valænsa], med tryk på næstsidste stavelse som altid i polsk.

I en samtale mellem studieværten og en læge i TV-A 5.2.95 om Thulearbejdernes problemer sagde DR-medarbejderen rádioaktiv og lægen radioáktiv. Hvor skal trykket ligge? Den traditionelle form, som bruges af fagfolk, har trykket på -ak-, mens en del yngre danskere har trykket på ordets første stavelse. Så jeg holder med lægen.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse