Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 102 Huller i sproget
 

Huller i sproget

af Erik Hansen, februar 1995
af Erik Hansen, februar 1995

"Uroksen har engang fandtes i Danmark". Er det i orden? spørger en DR-medarbejder: har fandtes!

Hist og her i sproget er der nogle mærkelige huller i form af manglende bøjningsformer. Der er ikke mange, men de kan godt være generende. Hvorfor er der fx ikke nogen flertalsform til dåb og held, når der ikke er noget i vejen med fashionable bryllupper og alvorlige uheld?

Også visse udsagnsord mangler bøjningsformer: det gælder endnudet gjaldt engang - hvornår har det ?? På samme måde: de slåsde slogesde har slåsset/sloges/slåedes. Og altså uroksen har fandtes/fundets i Danmark. – Eller hvad?

Retskrivningsordbogen giver beslutsomt buddene har gjaldt eller gældt, har sloges og har fandtes. Det er fornuftige, korrekte og strengt systematiske former, men de afspejler næppe særlig godt det virkelige liv endnu.

Hvis du er sprogaktivist, så sig har gjaldt/gældt, har sloges og har fandtes, og bidrag på den måde til at disse former bliver naturlige og accepterede, så vi kan slippe af med de upraktiske huller. Men hvis du vil undgå at dine lyttere studser og evt. irriterer sig over det sproglige i stedet for at høre efter hvad du fortæller, så snig dig udenom: reglen har engang været gældende øst for Storebæltde har igen været oppe at slåsuroksen har engang levet i Danmark.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret