Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 101 Skandinavisk
 

Skandinavisk

af Erik Hansen, januar 1995
af Erik Hansen, januar 1995

TV-A-tekst 16.11.94: "Det er ikke så rart at der er forskel på nord og syd" [når det drejer sig om ja eller nej til EU]. Ja, sådan sagde Gro Harlem Brundtland faktisk, og hun mente det. Men hun talte altså bare norsk! Og det norske rar betyder 'mærkelig' og burde have været oversat noget anderledes!

Dette med rar er en af de mest banale "falske venner" i de nordiske broderfolks sprog. Men der er også virkelige vanskeligheder. Her kommer alfabetisk en række norske ord og, også alfabetisk, deres oversættelse til dansk. Kan du klare det? Ellers står løsningen på sidste side.

døme, oreigne, ovring, sau, sliten, surstoff, søppel, tine, trøysam, ymis

affald, eksempel, ekspropriere, forskellig, fænomen, får, ilt, træt, tø, underholdende

Og hvad med svensk:

givetvis, jämte, kittel, lidelse, metvetande, nypon, retsam, sengångare, skotta, vidunder

bevidsthed, dovendyr, hyben, irritabel, kedel, lidenskab, naturligvis, skovle, tillige med, uhyre

Nu er hjælpen der: Nordisk Sprogsekretariat har kort før nytår udgivet "Nordstedts Skandinaviska Ordbok" (ved Birgitta Lindgren, Skirne Bruland, Allan Karker og Ståle Løland). En fortræffelig og lynhurtig opslagsbog i det ordstof som er forskelligt i dansk, norsk og svensk. Bør ikke mangle på noget skrivebord i DR! (ISBN 87-00-2 1046-3 Gyldendal, Danmark).

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret