Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 101 Dansk og fremmed
 

Dansk og fremmed

af Erik Hansen, januar 1995
af Erik Hansen, januar 1995

"Do you think we shall ever have full employment in Europe?" Navnet på denne verdensdel blev udtalt djúrob af intervieweren i TV-A 19.11.94. Og i RA 17.11.94 blev avisen The European flere gange udtalt djuropíen. Tiden er ved at være inde til at lære hvordan Europe udtales på engelsk: júöröp. Det begynder altså med j.

"Hvad er det der gør disse sider så unikke og værdifulde?" (RA 21.11.94). Unikke blev udtalt med langt i og stød og mindede ikke om et ord i noget kendt menneskeligt sprog. Unik er et gammel fransk låneord i dansk, og det bør udtales lige ud ad landevejen, med trykket på nik og kort i. Og endelig ikke junijk, som om det var et engelsk ord!

"Medlemmernes sammentræde" (RA 14.12.94). Det lyder lige lovligt svensk. Hvad er der i vejen med møde?

"Das wohltemperiertes Klaver" (P 2 16.12.94). Ja, sådan kan det gå hvis man hverken har fulgt med i tysk- eller musiktimerne, mens tid var. Det skal være Das wohltemperierte Klavier.

"Præsidentpaladset i Grosnij" (RA 19.12.94). Husk lige at et engelsk palace kan være meget mindre end et palads på dansk. I det hele taget er palads på dansk noget med mindelser om "Tusind og én nat". Mens et palace i udstyr og størrelse næsten kan være på niveau med de rene knaldhytter blandt administrationsbygninger. Fx omtales Bispegården i København i de engelske turistbrochurer som The Bishop's Palace. Så måske ville præsidentboligen eller præsidentbygningen være bedre oversættelser, og den har vi da heldigvis også hørt indimellem (fx RA 8.1.95).

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret