Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 100 Ved sprogets grænser
 

Ved sprogets grænser

af Erik Hansen & Jørn Lund, december 1994
af Erik Hansen & Jørn Lund, december 1994

Hovedparten af Sprogbrevets bemærkninger er punktnedslag i den konkrete sproglige virkelighed. Et problem påpeges og sættes undertiden ind i en bredere ramme.

Andre bemærkninger har med kommunikationen som helhed at gøre. Kommunikation har en mere omfattende betydning end sprog, og man kunne overveje som en forsigtig fornyelse af Sprogbrevet at inddrage kommunikative anliggender i højere grad, end det tidligere har været tilfældet. Kun undtagelsesvis har vi fx behandlet taletempo, samtaletyper og samtalevilkår i DR, kun sjældent kommer vi ind på samspillet mellem sprog, mimik og gestus, kun ved særlige lejligheder drøfter vi sprogets funktion inden for de mange forskellige udsendelsestyper i Danmarks Radio. På samme måde har vi stort set afholdt os fra at kommentere det visuelle og akustiske rum, sproget udfolder sig i, selv om fx samspillet mellem sprog og billede ofte er problematisk i nyhedsudsendelserne.

Grunden er, at vi er sprogkonsulenter, ikke kommunikations-konsulenter. Grunden er også, at vores vurderinger ville blive mere diskutable og subjektive; de ville undertiden kunne forveksles med anmeldelser.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret