Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 9 Russere
 

Russere

af Erik Hansen, maj 1986
af Erik Hansen, maj 1986

Rusland er en af republikkerne i Sovjetunionen. Mere officielt er navnet den Russiske Socialistiske Føderative Sovjetrepublik. Den bebos af russere, og det er deres sprog, russisk, der er det officielle sprog i USSR.

Nu bruges Rusland imidlertid også om hele USSR, ordet russere bruges om alle indbyggerne, og russisk om andet end sproget (fx russisk udenrigspolitik). Det er den traditionelle sprogbrug fra tsartiden, og den er udbredt i hele Vesteuropa og er skam heller ikke ukendt i Østeuropa.

Hvad enten man kan lide det eller ej, så har ordene Rusland, russisk og russer altså dobbelt betydning.

I officiel sammenhæng, i nyhedsudsendelser og politiske magasinudsendelser bør man absolut holde sig til Sovjetunionen (USSR), sovjetisk og sovjetborger; og hvis man virkelig med russere mener dem fra den Russiske Socialistiske Føderative Sovjetrepublik, bør man gøre meget omhyggeligt opmærksom på det.

Men i mere uformelle sammenhænge kan der ikke være noget i vejen for at sige russer og russisk. Det er jo næsten ikke muligt at tale om den sovjetiske vinter eller at fortælle at sovjetborgerne udlignede til 2-2 lidt inde i 2. halvleg. Når der ikke er noget at tage fejl af, må det være tilladt at tale om et russisk straffespark og at meddele at russerne scorede efter 14 minutters spil.

Dette at opkalde en hel nation efter en del af landet er i øvrigt ikke noget enestående. Holland er fx kun en del af den stat de selv kalder Nederland, England er ikke hele Storbritannien (Wales, Nordirland og Skotland hører ikke med), og de fleste siger tjekke og tjekkisk også når det strengt taget skulle være tjekkoslovak og tjekkoslovakisk.

Det er altså ikke så problematisk med russerne, bare man skelner mellem meget præcise og formelle meddelelser og så det mere dagligdags.

I øvrigt: husk at en førsteårsstuderende ved universitetet hedder en rus, i flertal russer.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret