Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 9 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, maj 1986
af Erik Hansen, maj 1986

"Nigerfloden omringer byen" (P1, 1.5.86). Det er ikke nogen heldig måde at bruge omringe på, for dette ord bruges egentlig kun om mennesker. Til gengæld er det vanskeligt at foreslå en anden glose til afløsning af omringe (det er nok det engelske surround der ligger bag). Men man kunne lave lidt om på sætningen og sige "Byen er omgivet af Nigerfloden".

"De vil nok kunne få lidt support fra borgerlig side" (RA 30.4.86). Support er hjælpeløst i en dansk radioavis, men næste sætning lød: "Og hvis de nu får støtte derfra..." Fremskridt for åben mikrofon.

"Der bliver meget ringe eller ingen sigtbarhed" (P3 18.4.86). Nej, der er altid sigtbarhed, men den kan være helt nede på nul.

"Syv ud af hver ti mener at..." (RA 17.4.86) Hellere uden hver, det er nok at sige "syv ud af ti mener at...".

"Folk i Odense Amt bliver mere syge end politikerne havde bestemt" (TVA 6.5.86) Der kan siges meget ondt om politikere, men de går vel ikke ligefrem og bestemmer at folk skal være syge. Meningen har jo nok været beregnet.

"Den asbestramte skole" (Kbh.R. 16.5.86). Katastroferamt, sygdomsramt, kriseramt, støjramt, strejkeramt og al landsens andre ulykker og elendighed. Men asbest er ikke en begivenhed, det er et materiale så asbestramt er nok lige langt nok uden for de gængse mønstre for orddannelse. Men jeg indrømmer: kort og klart er det!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret