Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 8 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, april 1986
af Erik Hansen, april 1986

"Fabrikken er for det meste bygget af dem selv" (TVK 24.3.86). For det meste betyder "som regel", "i de fleste tilfælde", og det var ikke det der var meningen her. Det skulle have været for det mestes vedkommende eller bedre: det meste/størstedelen af fabrikken. Det må igen være engelsk der ligger bag: mostly betyder både "som regel" og "for det mestes vedkommende".

Og så tager vi den igen: metersystemets forkortelser skrives uden forkortelsespunktum: m, cm, kg, l, dl, km osv. ".... 190 cm. høj" (TVA 24.3.86) skulle altså have været 190 cm høj.

"... en influenza der for tiden er i omløb" (RA 24.3.86). Være i omløb bruges egentlig kun om penge og rygter. At bruge udtrykket om influenzaer er en rap og udmærket nydannelse: influenza går, som penge, fra person til person og kommer hurtigt viden om, og det er noget farligt ligesom rygter og sladder.

"... en situation som KTAS ikke havde taget bestik for" (TVA 2.4.86). Det må vist være en sammenblanding af tage højde for og tage bestik af. Det sidste udtryk betyder "beregne", "vurdere": "De har ikke taget bestik af situationen". I øvrigt hører vi tage højde for tit, så her kunne man fx anbefale "...en situation som KTAS ikke var forberedt på".

"Der er ikke sevet noget ud om resultatet af forhandlingerne (RA 16.3.86). Sevet er lige mundtligt nok. Indtil videre bøjes ordet sivesivede – sivet.

"Temperaturen bliver på mellem 5 til 10 grader" (RA 30.3.86) er en meget almindelig fejl, som beror på en søvnig sammenblanding af to korrekte udtryksmåder. Det skal enten være temperaturen bliver på 5 til 10 grader eller temperaturen bliver på mellem 5 og 10 grader.

"...som udgører den amerikanske middelhavsflåde" (RA 25.3.86). Nej! Gøre skal altid bøjes på samme måde, uanset om det står alene eller indgår i et sammensat ord: disse skibe udgør middelhavsflåden ordningen muliggør en smidig afviklinghvis man offentliggør regnskabet...de delagtiggør os ikke i overvejelserne.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret