Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 7 Udtale
 

Udtale

af Erik Hansen, marts 1986
af Erik Hansen, marts 1986
BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning!

Etape og etaper skal ikke rime på abe og aber (RA 7.3.86), men udtales som om det blev stavet etappe, etapper. Det minder om type, typer og typisk, der skal have kort y, som om stavemåden var typpe osv.

Posthum udtales med tryk på hum, og ordet skal rime på konsum med langt u. Det er latin og betyder "efter døden". Post med betydningen "efter" har vi også i postlúdium (efterspil) og postscríptum (efterskrift), hvor trykket kommer efter post, ligesom i posthúm. I disse ord udtales post som i posthus. Hvis der derimod er hovedtryk på post-, skal det udtales så det rimer på låst (døren er låst): póstdatering, póstmodernisme, póstdiluviansk, póst féstum.

Modernede kampfly (RA 18.2.86) skal være moderne kampfly. Tillægsordet moderne skal aldrig bøjes: en moderne metode, det moderne menneske, (de) moderne kampfly.

Yorkshire er engelsk og skal udtales jorksjøe og absolut ikke jorksjie (TV-programoversigt 10.2.86). Det samme gælder Hampshire: hampsjøe. Der er jo ellers en tendens til at udtale hvilket som helst navn som om det var engelsk; lad det også komme Yorkshire og Hampshire til gode!

Iransk skal udtales med trykket på sidste stavelse: iránsk. Det er en fast regel at når man har et landenavn på -an og dertil et tillægsord på -ansk, så skal trykket ligge på -ansk: Japan japansk, Sudan sudansk, Jordan jordansk, Bhutan – bhutansk. Eller sagt på en anden måde: endelsen -ansk har altid hovedtrykket: koreansk, afrikansk, nigeriansk, spartansk, republikansk, vulkansk, randrusiansk osv.

Kollega hedder i flertal enten kollegaer eller kolleger. Kolleger udtales enten med almindeligt hårdt g, eller det udtales så det rimer på neger, altså med blødt g eller uden nogen som helst konsonant: kolleer. Men dette skal ikke overføres til entalsformen kollega (Kbh.R 13.3.86); kollega skal have hårdt g, sådan at det rimer på bodega.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse