Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 7 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, marts 1986
af Erik Hansen, marts 1986

"Som socialdemokratisk chefideolog er det han som skal føre linjen videre" (TVA 9.3.86). Der er mange svenskheder i DR og andre steder, men det er noget nyt at de også når helt ind i grammatikkens allerinderste.

"På Bornholm er det sædvanen tro glat på udsatte steder" (RA 21.2.86). Det skulle have været som sædvanlig; sædvanen tro er en kliché som kun kan bruges når man taler om mennesker der foretager sig noget: "Sædvanen tro tog de sig en øl efter lukketid". At bruge udtrykket om glat føre er et typisk udslag af en petitjournalistisk tendens til endelig ikke at sige tingene ligeud, men finde på smarte eller tuttenuttede omskrivninger.

I Radioavisen 7.3.86 oplystes det at Anker Jørgensen i 1973 besøgte den afdøde sovjetiske partisekretær. Ganske smart hvis man ikke vil have for meget vrøvl med de russere – men det har jo nok været den nu afdøde.

"Fra hele verden er det strømmet ind med beklagelser over Palmes død" (Tekst-tv 2.3.86) At beklage sig over noget er at brokke sig over noget som man er utilfreds med for at få det ændret: "Der er indløbet flere beklagelser over den langsomme ekspedition". Og det er noget helt andet end "Kontoret har udsendt en beklagelse af den langsomme ekspedition"; det betyder at man erkender at man selv er skyld i et uheldigt forhold. Så det må være noget andet Tekst-tv mente.

"Borgmester Knud Andersen pålagde Venstres formand ansvaret for regeringsomdannelsen" (RA 13.3.86). Nej, det skal være gav ansvaret, så enkelt er det. At pålægge en noget er at give én besked om at gøre noget: "Borgmesteren pålagde formanden at få orden i sagerne snarest".

Flertal af kontoen skal ikke være kontierne (RA 6.3.86). Reglen er at fremmedord der danner flertal ved at ændre slutvokalen, får bestemt form på -ene: musicus – musici-ene, visum – visa-ene, konto – konti-ene. I øvrigt kan man jo bruge den helt igennem korrekte form kontoerne.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret