Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 5 Udtale
 

Udtale

af Erik Hansen, januar 1986
af Erik Hansen, januar 1986

Indædt skal udtales med kort æ og skal altså rime på net. Det er jo selve ordet æde – åd – ædt der indgår i indædt: et indædt raseri er en harme man ikke viser, man har ædt den i sig.

Ordene teorist og teorisme eksisterer ikke, men de ligner ganske almindelige fremmedord af dem vi har mange af, og man kan ikke være i tvivl om udtalen. Terrorist og terrorisme er derimod velkendte ord, og de skal udtales så de lyder anderledes end teorist og teorisme. Prøv engang: teorist/terrorist, teorisme/terrorisme. Hvis du gør det så man kan høre forskel, er det rigtigt udtalt.

Udsagnsordet dumpe med betydningen "sænke affald i havet" kan dels udtales på en slags engelsk, noget i retning af dåmpe, eller som i "dumpe til eksamen". Men når vi tager de tilsvarende navneord, skal der skelnes mellem de to. Det er enten den engelske form dumping (udtalt dåmping) – eller den danske form dumpning. De skulle helst ikke blandes sammen. Og i dumpingpriser er det altid dåmping-.

Moderne er et helt ubøjeligt tillægsord. Det hedder derfor moderne beboelsesejendomme, et moderne musikstykke, den moderne kvinde osv. Ikke noget med modernet og modernede (TVA 11.1.86). Ja, jeg har nævnt det før, men det hjalp jo ikke ...

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret