Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 5 Tak for nu!
 

Tak for nu!

af Erik Hansen, januar 1986
af Erik Hansen, januar 1986

Jeg må indrømme at jeg tit har været lidt irriteret over radio- og tv-folks "tak for nu" til afslutning på en udsendelse. Det er ganske vist udmærket norsk, men på dansk grund lyder det lidt krukket eller måske oversmart.

Men når man tænker det igennem, opdager man at problemet skam ikke er så let at klare.

Vore hilsener goddag og farvel kan vi bruge når vi mødes og skilles, eller når vi indleder eller afslutter en telefonsamtale. Men af en eller anden mærkelig grund kan man ikke indlede et brev eller en radio- eller tv-udsendelse med goddag – og man kan lige så dårligt slutte af med farvel. Disse hilsener forudsætter øjensynlig at der kan svares på dem lige med det samme.

Derimod kan man sagtens indlede en udsendelse med godmorgen, ligesom når man mødes rigtigt ansigt til ansigt. Og man kan slutte af med at sige godnat til lyttere og seere bare det er sent nok. På samme måde går det fint med godaften som indledning.

Det der mangler er altså en indledningshilsen til brug om dagen og en afskedshilsen til brug om dagen og om aftenen. Alle problemer kan løses med hej, men det er nok stadig klogt at reservere den til ungdomsprogrammer.

Når ingen af de normale hilsener er til rådighed, må man gribe til andre midler. Til indledningsbrug hører man af og til god middag og god eftermiddag, uden tvivl efter svensk mønster. Det vil nok tage nogen tid før man har vænnet sig til det.

Til afslutning har vi så tak for nu, og mon ikke lyttere og seere vil kunne acceptere denne form? Det bliver straks værre med afslutningen godaften. I ansigt-til-ansigt-kommunikation kan godaften absolut kun bruges som indledning. Derfor virker det meget sært når "Næste uges tv" meget tit afsluttes med godaften. Man bliver helt forvirret: går han eller kommer han?

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret