Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 5 Pausesignaler
 

Pausesignaler

af Erik Hansen, januar 1986
af Erik Hansen, januar 1986

"Diskussionen om hvem () der skal samarbejdes med fortsætter i det Radikale Venstre" (TVA 5.1.86). Den tomme parentes angiver en lille pause oplæseren lavede. Det er et forkert og unaturligt sted at lave pause, og det forekommer kun i oplæsning, ikke i spontan tale.

Grunden til at meddelelsen er blevet hakket over på den måde er naturligvis at der i manuskriptet har stået et komma: "Diskussionen om hvem, der skal samarbejdes med...", og den omhyggelige oplæser sørger for at kommaerne høres lige så tydeligt som punktummerne. Men for det første er kommaet jo sat forkert (det skal være foran hvem), for det andet er det langtfra alle kommaer der skal høres.

BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning! Med Retskrivningsordbogen fra 1996 udgik pausekommaet til fordel for det såkaldte 'nye komma'. Fra 2004 findes der nu kun ét system der i kraft af reglen om valgfrit startkomma kombinerer det traditionelt grammatiske komma og det nye komma.
(Læs mere om kommareglerne).

Vi har i dansk to officielle måder at sætte komma på. Den ene måde er kryds-og-bolle-metoden eller det grammatiske komma; det er det de fleste bruger i Danmark og det eneste der bruges i Tyskland og hele Østeuropa. Den anden metode, som vi har haft siden 1918, er det såkaldte pausekomma; det er et dårligt navn, men det er den kommatering som benyttes i norsk, svensk, fransk, engelsk og mange andre sprog.

Dette komma deler, ligesom punktummet, teksten op i meningshelheder, og det vil sige at pausekommaet er en direkte anvisning til oplæseren om pauser eller anden form for frasering og opdeling.

Det grammatiske komma inddeler teksten i sætninger, og disse rent grammatiske enheder falder kun tilfældigvis sammen med meningshelheder. Derfor er hovedpointen ved oplæsning at man endelig skal se helt bort fra de grammatiske kommaer! Ikke mindst når de er sat forkert...

De fleste danskere er meget trofaste mod deres børnelærdom, det østeuropæiske komma. Til gengæld er der næsten ingen der kan lidt grammatik mere, så det hele er tit degenereret til at man sætter komma foran hvilket som helst som, at eller der. Men lad os i det mindste slippe for at høre disse kommaer!

Jeg har forlængst opgivet at snakke det danske folk til fornuft på dette punkt, men hvis nogen skulle være interesseret, giver sprogkonsulenten meget gerne et kursus i vesteuropæisk komma. Det tager én time at lære det.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret