Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 42 Udtale
 

Udtale

af Jørn Lund, september 1989
af Jørn Lund, september 1989

Lad være med at udtale Columbia på engelsk. Vi har en veletableret dansk form med en å-lyd i midterstavelsen – som i sump. Én og samme person i TVA 6/9 vekslede mellem den danske og den engelske form i samme indslag.

Første stavelse i Oslo har fra gammel tid to udtaler i dansk: enten som i stedordet os eller som i ost. Jeg anbefaler den sidste; den har stor udbredelse, og den ligger tættest på den norske. I TVA 8/9 anvendtes den anden. Men her er vi i småtingsafdelingen.

Kampuchea bruges efterhånden næsten ikke længere, Cambodia er vendt tilbage. Udtal navnet med o som i bo, ikke med en vokal som i båt.

Entreprenør skal have ang- i 1. stavelse, ikke æn- (TVA 24/8). Uheldigt var det ved afmeldingen af et indslag med Frans Lasson at omtale ham som Larson (TVA 9/9).

Vær omhyggelig med flertalsendelsen, også når den i mindre distinkt sprog kan falde sammen med entalsformen. Skeln altså mellem minister og ministre, register og registre (TVA 29/8).

Neptun har tryk på første stavelse (TVA 26/8).

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret