Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 42 Metaltræthed
 

Metaltræthed

af Jørn Lund, september 1989
af Jørn Lund, september 1989

"Hans Engell erkender, at partiet lider af metaltræthed" (RA 3/9). Lad os her se bort fra, at ordet erkender ikke er heldigt, og i stedet vurdere, om ordet 'metaltræthed' er velanbragt. Så meget står fast, at det var det ord, politikeren anvendte. Men skal det overtages af journalisten? Mange aner ikke, hvad det er, og Engell ville ikke have brugt det, hvis han forstod betydningen til bunds.

Så kan ordet måske have andre kvaliteter, det kan fx give emnet en humoristisk drejning, ligesom dengang Niels Helveg Petersen talte om et grumset valg. Men effekten holdt sig ikke ret længe i tilfældet "metaltræthed". Ordet blev slidt ned ved hidsig brug på kort tid. Og spørgsmålet er, om journalisterne ikke kan komme til at hjælpe politikerne ved at overtage deres vendinger – og i dette tilfælde gøre et partiproblem til et naturfænomen, noget uundgåeligt.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret