Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 42 Drikkeri
 

Drikkeri

af Jørn Lund, september 1989
af Jørn Lund, september 1989

Et indslag i TVA havde som optakt denne sætning: "De hidtil største undersøgelser af drikkeriet i Danmark viser ...". Undersøgelsen vedrørte danskernes drikkevaner, specielt på arbejdspladsen. Ordet drikkeri rummer en vurdering, som drikkevaner ikke har indbygget. Lad os tage et eksempel: Som bekendt indtager mange ældre mennesker for lidt væske. Hvis lægen til en ældre patient siger: "Og så må vi nok tale lidt om Deres drikkeri", ligger der en anklage i formuleringen. Taler lægen i stedet om patientens drikkevaner, er udtrykket mindre belastende.

Senere i indslaget blev der sagt: "Regler for drikkeriet er der sjældent". Nej, der er heller ikke på arbejdspladserne regler for tobaksmisbrug, men man diskuterer mange steder, om der burde være bestemmelser om indtagelse af alkohol og tobak.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret