Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 41 Bod
 

Bod

af Erik Hansen & Jørn Lund, august 1989
af Erik Hansen & Jørn Lund, august 1989

Man kan være så uheldig at få en bøde, man kan oven i købet få flere, og så er det altså bøder. Men hvad nu, hvis man bliver idømt en bod mere end én gang? Hvad hedder bod i flertal? spørger Regionalen i Næstved.

Retskrivningsordbogen oplyser ikke nogen flertalsform, og det betyder, at der ikke er nogen i korrekt rigsmål. På samme måde med ord som dåb, død, gæld, fred, hævn, nytte, nød: Det er noget, der sagtens kan tænkes i flertal, og man står tit og savner en flertalsform.

Den almindeligste metode til at klare problemet, er at sætte entalsordet sammen med et ord, der uden vanskeligheder kan forekomme i flertal: dåbdåbshandlinger, døddødsfald, gældgældsposter, fredfredsslutninger/fredsperioder, hævnhævnakter, nyttenyttevirkninger, nødnødssituationer, osv.

Sådan må det også klares i tilfældet med bod. Man kan fx bruge et ord som bodsbetalinger, eller man kan tale om de gange der er blevet betalt bod.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret