Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 40 Petitjournalistik
 

Petitjournalistik

af Erik Hansen, juni 1989
af Erik Hansen, juni 1989

er skriverier af den slags som man især finder på dagbladenes bagsider: om lokale begivenheder, om kendte ansigter, om vejret, om åbningen af en ny butik, om indvielsen af en udstilling osv.

Den petitjournalistiske artikel skal være kort, den skal være let og underholdende, den må absolut ikke handle om alvorlige eller væsentlige begivenheder, og gør den det, skal det være på en pjattet og bagatelliserende måde.

Petitjournalistikken har sin egen sproglige stil, hvis vigtigste kneb er omskrivningen. Sig det ikke ligeud, find på noget overraskende. Altså ikke kongeligt besøg i Køge, men royalt besøg i Køge.

Nu er der ikke i sig selv noget galt ved at omskrive i stedet for at sige eller skrive tingene ligeud. Det er der mange andre end petitjournalister der gør: Når man i stedet for folketingsmedlemmerne siger de mænd og kvinder der er sat til at styre Danmark, kan det være for at minde om hvad folketingsmedlemmers opgave er; når Oehlenschlæger kalder Danmark Frejas Sal, så er det for at give landet en ny dimension; og når Scherfig ikke skriver at læreren gav eleven en lussing, men at han slog eleven i ansigtet, så opnår han at vise brutaliteten i den anerkendte straffeform øretæve.

Anderledes i petitjournalistikken. Her laver man omskrivninger som kun er til underholdning og ikke bidrager til at komme bag om dagligsproget. Når det skal meddeles at der er åbnet en kunstudstilling i ridehuset i Randers, hedder det: "Dragon-hestene i Randers er forlængst sat på de evige græsmarker, men nu er der igen kommet 'vrinsk' i de gamle bygninger". Eller se her: "... de vækster, studerende og forskere udi botanikken har brug for at iagttage live". Udi og live!

Allerede i 30'erne har Jacob Paludan iagttaget petitjournalistens anstrengte omskrivninger: ikke kaffen, men den brune drik, ikke østers, men de lækre skaldyr, ikke Tivoli, men den gamle have osv. I det følgende står der dog i det mindste Tivoli: "Tivolis morgengæster gned øjnene en ekstra gang, da der i går foran Pantomimeteatret pludselig stod en tonstung Hereford-tyr og en kæmpemæssig belgisk hingst – plus et lille styk Dexterko og en shetlandspony. Nej, det var ikke engang løwn." Samtidig med at man kan iagttage det karakteristiske sproglige krukkeri, har man her et typisk eksempel på den petitjournalistiske indledning, som prøver at fange interessen ved at begynde et andet sted end ventet: "Mærkværdigvis har Czeslaw Kozon ikke problemer med at sove om natten" (om den præst der havde sammensat programmet for pavens besøg). "Det gode skib Café Liva i Nyhavn kan byde på andet end kaffe og cabaret" (om en udstilling af håndmalede slips).

Petitjournalistens artikler er næsten indholds- og begivenhedsløse. Han forsøger så til gengæld at skabe begivenheder i selve sproget. Så bliver det først rigtig pinligt.

Ingen af eksemplerne ovenfor er hentet fra DR, men det kunne have ladet sig gøre at finde hvad der skulle bruges.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret