Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 40 Nye forstærkere
 

Nye forstærkere

af Erik Hansen, juni 1989
af Erik Hansen, juni 1989

Mange har lagt mærke til en ny brug af rigtig som forstærkerord: "Det kommer til at koste rigtig mange penge", "Der skal laves rigtig meget om". Og det er ikke som sædvanlig bare ungdommen der fører an; den nye brug af rigtig høres hos folk langt op i de nålestribede halvtredsere.

Først og fremmest høres det nye rigtig i forbindelse med meget og mange, og faktisk har vi savnet et forstærkerord her, som svarer til fx engelsk og tysk very much, very many, sehr viel(e). Ganske vist har vi særdeles, overordentlig, yderst og andre meget stive ord; eller naturligvis skide-. Så der er ikke noget at sige til at mange har savnet et forstærkerord.

Men der er det problem med rigtig at ordet i forvejen fører et spændende og afvekslende liv: I forbindelse med ord der betegner noget positivt, betyder rigtig 'temmelig': han var rigtig god i dag, karaktererne er rigtig pæne, hun svarede rigtig fornuftigt. Men i forbindelse med negative ord betyder det 'meget': han var rigtig ondskabsfuld, jeg var rigtig utilpas, han synger rigtig grimt. Det er denne betydning som nu synes at brede sig, så man kan komme i tvivl om hvad rigtig pæn og rigtig interessant egentlig betyder: Er det en meget høj grad eller en forholdsvis høj grad?

En anden nyhed er rimelig: jeg stammer fra en rimelig fattig familie, mine sko var blevet rimelig beskidte. Den gamle betydning af rimelig er noget i retning af 'acceptabel', og derfor er det ikke overraskende at ordet indtil vore dage kun har kunnet forbindes med ord for noget positivt: sagen blev ekspederet rimelig hurtigt, forretningen går rimelig godt. Men nu går det også med det negative: billetterne var rimelig dyre, forretningen har længe gået rimelig skidt.

Den nye brug af rimelig forstyrrer og irriterer mange (også mig) men det vil sikkert gå over i løbet af 15-20 år. Sådan er det også gået med forstærkerne ret og temmelig. Ret betyder jo 'rigtig', og temmelig har vi fra tysk ziemlich, 'sømmelig'. Tidligere kunne de kun bruges i forbindelse med positivt ladede ord, nu generer det ingen at tale om ret dårligt vejr eller temmelig elendige karakterer.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret