Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 40 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, juni 1989
af Erik Hansen, juni 1989

"Tre ud af syv fik fængselsstraf" (TVA 29.5.89). Meningen var at der var 7 anklagede, hvoraf 3 blev straffet. Men efter ordlyden blev 3/7 af de anklagede straffet, fx 9 af 21. Tre af (de) svv ville være det rigtige.

"Lobbyvirksomhed er der ikke i sig selv noget odiøst i" (RA 7.5.89). Lobbyvirksomhed blev omhyggeligt forklaret. Godt! Men så skal man ikke bruge så svært et ord som odiøst lige efter – uden forklaring. Og når en interviewet siger "Det er svært at dissociere det politiske fra det forretningsmæssige" (TVA 5.6.89), så bør man bede om en forklaring på dissociere.

Det er ikke underholdningsbidrag (RA 26.5.89), men underholdsbidrag man betaler til sin fraskilte ægtefælle.

"USA har ... hjulpet Frankrig med udviklingen af atomvåben, men det har ikke gjort det mindre uafhængigt" (RA 28.5.89). Tre nægtelser efter hinanden og to gange det med hver sin betydning er meget svært at afkode når man kun hører teksten.

"l løbet af dagen vil der brede sig et skydække over landet, som efterhånden vil gå i opløsning" (RA 19.5.89). Nå, er det nu kommet så vidt!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret