Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 39 Udtale
 

Udtale

af Erik Hansen, maj 1989
af Erik Hansen, maj 1989
BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning!

Mens vi er ved Grusien: En del yngre DR-folk har det med at udtale navnet Grosien. Det er resultatet af en lydudvikling som ændrer et u til o efter r: rotebil, hinkerode, ølkros, skroetrækker osv. Da mange endnu er ukendt med Grusien, bør man holde lidt igen, så det klart fremgår at det staves med u.

Fortsat tørt (RA 7.5.89). Der er hele fire t'er, og man kunne høre dem allesammen! Men ellers står den som regel på veslig vind, rassikkerhed, sis på dagen og kommunispartiet.

I en tekst til TVA 20.4.89 stod der hierakiet. Det er en stavefejl der er lige så udbredt som parantes. Men det skal altså være parentes og hierarki. Prøv at tænke på at -ark er samme element som i monark, ærkebiskop og arkitekt. Det er græsk og betyder 'leder'. En monark er en enehersker, en ærkebiskop er en overbiskop, en arkitekt er en overmurer, en hierark er en gejstlig topfigur, og et hierarki er oprindelig et præstevælde. Man kan ikke høre r nr. 2 i hierarki; der manglede også r'er i vudere og Magrethe (TVA 26.4.89), og de burde have været til at høre.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret