Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 39 Sin eller hans?
 

Sin eller hans?

af Erik Hansen, maj 1989
af Erik Hansen, maj 1989

Der er kommet et brev fra en københavner som er ansat ved en af de jyske regionalradioer. Hun har det problem at hendes jyske kolleger ikke skelner mellem sin/sit/sine og hans eller hendes. De går faktisk rundt og siger "Han tog til Odense for at besøge hans mor" og "Hun glemte hendes taske". Hvad skal man gøre ved det?

Ingenting! Over det meste af Jylland klarer man sig helt uden sin/sit/sine, og det må være de jyske DR-medarbejderes nærmest grundlovssikrede ret at fortsætte med det. Men når man hører den slags sætninger hos folk der i øvrigt ikke røber sig som jyder, så opleves det unægtelig som en fejl.

Rigssprogets regler for brugen af sig og sin er så indviklede at de ville fylde mindst to hele Sprogbreve, så jeg vil i stedet henvise til Håndbog i Nudansk (Politikens Forlag 1988), side 400-405. Denne bog kan i det hele taget anbefales.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret