Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 39 Hvad I dog siger!
 

Hvad I dog siger!

af Erik Hansen, maj 1989
af Erik Hansen, maj 1989

"Et af de sikreste forårstegn er at grågæssene i Utterslev Mose har fået ællinger" (TVA 24.4.89). Der må have været en gensplejser på færde.

"... og da vi kunne parre Inga Nielsen med en af tidens interessanteste dirigenter ..." (P1 6.5.89). Er musikafdelingen nu begyndt at drive ruffervirksomhed?

Jan Troélls nyeste film blev i TVA 28.4.89 flere gange omtalt som Sagolandet – som om det var noget med sød- og sagosuppe. Enten må man udtale ordet på så klingende svensk at det er til at høre eller forklare at det betyder 'eventyrlandet'.

"Oliver North – gift med sin bedste ven" (TVA 5.5.89). Nej, han er ikke bøsse; der har bare stået his best friend i det amerikanske telegram. Det er rigtigt nok at vi har sløjfet endelserne -inde og -ske i de fleste tilfælde, nemlig hvor de var ganske ligegyldige. Men hvor den seksuelle forskel er noget relevant, beholder vi forskellen mellem kønnene: elsker - elskerinde, værtværtinde, munknonne, kongedronning, farmor, brorsøster, fætterkusine. Og altså: venveninde.

Og i Radioavisen 7.5.89 talte man om at "tidsrammen skulle forlænges". Hvor lang kan en ramme egentlig blive?

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret