Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 39 Favoritter
 

Favoritter

af Erik Hansen, maj 1989
af Erik Hansen, maj 1989

Det er noget pjat at favorit- breder sig så voldsomt for tiden. Det er i orden at sige "... hvis favoritpartiet vinder" (P1 14.5.89), for her havde favorit- betydningen 'den sandsynlige vinder', ligesom i favorithold og favorithest.

Men hvis meningen er 'det som en eller anden foretrækker', så hedder det yndlings-: min yndlingsplads, Jensens yndlingsbog, børnenes yndlingsleg. Det er uheldigt at udvande favorit- ved at tale om favoritplads, favoritskuespiller osv.

Noget af forklaringen på at yndlings- trænges tilbage, kan være skræk for ikke at kunne skelne mellem yndlings- og ynglings-. Men det må da være til at huske at yndlings- er noget med at ynde og yndig, mens yngling er noget med ung.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret